De laatste tijd is er heel veel tijd besteed aan het discussiëren over grensoverschrijdend gedrag.
Sportclubs worden regelmatig geconfronteerd met ongewenst gedrag. Denk bijvoorbeeld aan pesten, agressie en geweld, discriminatie en seksuele intimidatie en misbruik. Ook binnen TCVP zou grensoverschrijdend gedrag kunnen plaatsvinden en dat heeft veel impact op de betrokkene(n), op de vereniging én op het sportplezier. Met behulp van regelgeving binnen de sport, maar indien van toepassing, ook met behulp van strafrecht, wordt geprobeerd de sociale veiligheid beter te borgen. Vrijwel alle sportbonden (voor TCVP is dat de NTFU) proberen de individuele sportverenigingen te bewegen met behulp van eigen beleid en gedragsregels hier invulling aan te laten geven. Daarom is het voor o.a. sportverenigingen gewenst, en dat geldt tevens voor TCVP, dat er een Vertrouwens Contact Persoon (VCP) wordt aangesteld. Daarnaast is het ook gewenst dat bestuursleden, instructeurs en vrijwilligers in het bezit zijn van een VOG (verklaring omtrent gedrag).
Verklaring omtrent gedrag (VOG)
Een van de preventieve maatregelen die een vereniging kan nemen op het gebied van sociale veiligheid is het aanvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor bestuursleden, instructeurs en vrijwilligers. Een VOG staat ook wel bekend als een ‘bewijs van goed gedrag’, het gedrag uit het verleden van die persoon levert geen bezwaar op om bijvoorbeeld met minderjarigen en andere kwetsbare doelgroepen bij een sportvereniging te mogen werken. De VOG is een verklaring van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Een VOG biedt geen garanties, maar je laat als vereniging wel zien dat je de veiligheid van je leden, vrijwilligers en bezoekers serieus neemt en de achtergrond kent van je kaderleden/vrijwilligers.
Vertrouwenscontactpersoon (VCP)
Het is verstandig om als vereniging een eigen vertrouwenscontactpersoon aan te stellen, zodat ook de eigen leden van TCVP een aanspreekpunt hebben binnen de vereniging, en die tevens de cultuur en structuur van de club goed kent. Daarnaast is de VCP belangrijk als sparringpartner van het bestuur en aanjager en borger van preventief beleid. De bedoeling is dat de VCP van de vereniging ook de NOC*NSF opleiding voor VCP volgt, zodat de VCP weet wat zijn rol en verantwoordelijkheid is en de weg weet te vinden binnen het netwerk van de sport.
Tijdens onze voorjaarsvergadering op 13 maart 2025 is aan de aanwezige leden gevraagd wie voor TCVP een vertrouwenscontactpersoon wil zijn om zo een laagdrempelige manier te verkrijgen om grensoverschrijdend gedrag te bespreken. Danny Croese heeft na afloop van de vergadering aangegeven dit te willen doen, en heeft inmiddels de NOC*NSF opleiding gevolgd.
Danny is nu aangesteld als VCP van TCVP, en is onpartijdig (geen bestuurslid van TCVP)
Het bestuur van TCVP wil niet dat er enige vorm van grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt.
Indien een lid/vrijwilliger toch enige vorm hiervan ervaart, vragen wij dit kenbaar te maken bij
Danny Croese middels e-mail adres vertrouwenspersoon@tcvp.nl.
Danny biedt een luisterend oor, denkt mee en kan melders uitleggen wat eventuele vervolgstappen kunnen zijn, en neemt daarin het voortouw.
Ieder lid wordt aangemoedigd om, indien er sprake zou kunnen zijn van grensoverschrijdend gedag, dit te melden bij Danny. Dit contact is altijd vertrouwelijk, en zal te allen tijde zonder naam en toenaam te noemen voorgelegd worden aan het bestuur.
Namens het bestuur
Emile